Shri Swaminarayan Arti Ashtak for Evening

Arti

 

જય સ્વામિનારાયણ, જય અક્ષરપુરુષોત્તમ,

અક્ષરપુરુષોત્તમ જય, દર્શન સર્વોત્તમ..... જય સ્વામિનારાયણ....ટેક

Jay Swāminārāyan, Jay Akshar-Purushottam,

Akshar-Purushottam jay, darshan sarvottam… Jay Swāminārāyan…

O Swaminarayan! Praise to you! O Akshar-Purushottam! Praise to you!

O Akshar-Purushottam! Praise to you! Your darshan is supreme…

         

મુક્ત અનંત સુપૂજિત, સુંદર સાકારમ્,

સર્વોપરી કરુણાકર, માનવ તનુધારમ્... જય સ્વામિનારાયણ.....૧.

Mukta anant supujit, sundar sākāram,

Sarvopari karunākar, mānav tanudhāram… Jay Swāminārāyan… 1

He [Bhagwan Swaminarayan] is worshiped by countless muktas (liberated souls),

possesses a [divine] form, and is splendid. He, who is supreme and bestows compassion  [on all], manifested [on Earth] with a [divine] human form…1

 

પુરુષોત્તમ પરબ્રહ્મ, શ્રીહરિ સહજાનંદ,

અક્ષરબ્રહ્મ અનાદિ, ગુણાતીતાનંદ...... જય સ્વામિનારાયણ....૨.

Purushottam Parabrahma, Shri Hari Sahajānand,

Aksharbrahma anādi, Gunātitānand… Jay Swāminārāyan… 2

Purushottam Parabrahma is Shri Hari Sahajanand,

The eternal Aksharbrahman is Swami Gunatitanand…2

 

પ્રકટ સદા સર્વકર્તા, પરમ મુક્તિદાતા,

ધર્મ એકાંતિક સ્થાપક, ભક્તિ પરિત્રાતા..... જય સ્વામિનારાયણ...૩.

Prakat sadā sarvakartā, param muktidātā,

Dharma ekāntik sthāpak, bhakti paritrātā… Jay Swāminārāyan… 3

[Bhagwan Swaminarayan] is always manifest, the all-doer, and the bestower of ultimate 

liberation. He is the establisher of ekantik dharma and the protector of bhakti (devotion)…3

 

દાસભાવ દિવ્યતા સહ, બ્રહ્મરૂપે પ્રીતિ,

સુહૃદભાવ અલૌકિક, સ્થાપિત શુભ રીતિ.... જય સ્વામિનારાયણ...૪.

Dāsbhāv divyatā saha, brahmarupe priti,

Suhradbhāv alaukik, sthāpit shubh riti… Jay Swāminārāyan… 4

Servitude with [an understanding of all to be] divine, offering [loving] devotion upon 

becoming brahmarup, and divine amity; [these] auspicious means he established…4

 

ધન્ય ધન્ય મમ જીવન, તવ શરણે સુફલમ્,

યજ્ઞપુરુષ પ્રવર્તિત સિદ્ધાન્તં સુખદમ્....... જય સ્વામિનારાયણ, જય અક્ષરપુરુષોત્તમ,

                                    જય સ્વામિનારાયણ....૫.

Dhanya dhanya mam jivan, tav sharane sufalam,
Yagnapurush pravartita, siddhāntam sukhadam… Jay Swāminārāyan,
Jay Akshar-Purushottam, Jay Swāminārāyan… 5

Jay Swaminarayan, Jay Akshar-Purushottam,

[O Akshar-Purushottam!] My life is blessed! It has become fruitful at your feet.

This doctrine [established by Bhagwan Swaminarayan and] propagated

By Yagnapurush [Shastriji Maharaj], bestows ultimate happiness.

O Swaminarayan! Praise to you!

 
Dhun

રામકૃષ્ણ ગોવિંદ, જય જય ગોવિંદ!

હરે રામ ગોવિંદ, જય જય ગોવિંદ! ॥ ૧ ॥

Rãma-Krishna Govind, jay jay Govind!
Hare Rãma Govind, jay jay Govind! [ 1 ]

 

નારાયણ હરે, સ્વામિનારાયણ હરે!

સ્વામિનારાયણ હરે, સ્વામિનારાયણ હરે! ॥ ૨ ॥

Nãrãyan Hare, Swãminãrãyan Hare!
Swãminãrãyan Hare, Swãminãrãyan Hare! [ 2 ]

 

કૃષ્ણદેવ હરે, જય જય કૃષ્ણદેવ હરે!

જય જય કૃષ્ણદેવ હરે, જય જય કૃષ્ણદેવ હરે! ॥ ૩ ॥

Krishnadev Hare, jay jay Krishnadev Hare!
Jay jay Krishnadev Hare, jay jay Krishnadev Hare! [ 3 ]

 

વાસુદેવ હરે, જય જય વાસુદેવ હરે!

જય જય વાસુદેવ હરે, જય જય વાસુદેવ હરે! ॥ ૪ ॥

Vãsudev Hare, jay jay Vãsudev Hare!
Jay jay Vãsudev Hare, jay jay Vãsudev Hare! [ 4 ]

 

વાસુદેવ ગોવિંદ, જય જય વાસુદેવ ગોવિંદ!

જય જય વાસુદેવ ગોવિંદ, જય જય વાસુદેવ ગોવિંદ! ॥ ૫ ॥

Vãsudev Govind jay jay Vãsudev Govind!
Jay jay Vãsudev Govind, jay jay Vãsudev Govind! [ 5 ]

 

રાધે ગોવિંદ, જય રાધે ગોવિંદ!

વૃંદાવનચંદ્ર, જય રાધે ગોવિંદ! ॥ ૬ ॥

Rãdhe Govind, jay Rãdhe Govind!
Vrundãvanachandra, jay Rãdhe Govind! [ 6 ]

 

માધવ મુકુંદ, જય માધવ મુકુંદ!

આનંદકંદ, જય માધવ મુકુંદ! ॥ ૭ ॥

Mãdhav Mukund, jay Mãdhav Mukund!
Anandkand jay Mãdhav Mukund! [ 7 ]

 

સ્વામિનારાયણ! સ્વામિનારાયણ! સ્વામિનારાયણ!

સ્વામિનારાયણ! સ્વામિનારાયણ! સ્વામિનારાયણ!

Swãminãrãyan! Swãminãrãyan! Swãminãrãyan!
Swãminãrãyan! Swãminãrãyan! Swãminãrãyan!


 

Shri Swaminarayan Ashtakam 
 

અનન્તકોટીન્દુરવિપ્રકાશે ધામ્ન્યક્ષરે મૂર્તિમતાક્ષરેણ ।

સાર્ધં સ્થિતં મુક્તગણાવૃતં ચ શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૧ ॥

Anant-Kotindu-Raviprakāshe, Dhāmnyakshare Murti-Matāksharena

Sārdham Sthitam Muktaganāvrutam Cha, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 1 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan who is surrounded by infinite muktas and eternal Aksharbrahma in His Divine Abode Akshardhām, which is as bright as infinite suns and moons.
 

બ્રહ્માદિસમ્પ્રાર્થનયા પૃથિવ્યાં જાતં સમુક્તં ચ સહાક્ષરં ચ ।

સર્વાવતારેષ્વવતારિણં ત્વાં શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૨ ॥

Brahmādi-Samprārthanayā Pruthivyām, Jātam Samuktam Cha Sahāksharam Cha
Sarvāvatāreshvavatārinam Tvām, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 2 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan, the supreme incarnation who descended on this earth with Aksharbrahma — the Divine Abode and the muktas, after hearing the prayers of Brahmā and other deities.
 

દુષ્પ્રાપ્યમન્યૈઃ કઠિનૈરુપાયૈઃ સમાધિસૌખ્યં હઠયોગમુખ્યૈઃ ।

નિજાશ્રિતેભ્યો દદતં દયાલું શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૩ ॥

Dushprāpyam-Anyai Kathinair-Upāyai, Samādhi-Saukhyam Hatha-Yoga-Mukhyai
Nijāshritebhyo Dadatam Dayālum, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 3 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan who graced His disciples by giving them the bliss of trance (samādhi), rarely attained even by performing hatha-yoga and other difficult sādhanas. 

 

લોકોત્તરૈ ર્ભક્તજનાંશ્ચરિત્રૈ-રાહ્‌લાદયન્તં ચ ભુવિ ભ્રમન્તમ્ ।

યજ્ઞાંશ્ચ તન્વાનમપારસત્ત્વં શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૪ ॥

Lokottarair-Bhaktajanānsh-Charitrai, Rāhlādayantam Cha Bhuvi-Bhramantam
Yagnānshcha Tanvānam-Apārasatvam, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 4 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan who moved on this earth, performed sacrifices (yagnas), who was invincible in His prowess and whose actions were only for the good of His disciples.
 

એકાન્તિકં સ્થાપયિતું ધરાયાં ધર્મં પ્રકુર્વન્તમમૂલ્યવાર્તાઃ ।

વચઃસુધાશ્ચ પ્રકિરન્તમૂર્વ્યાં શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૫ ॥

Ekāntikam Sthāpayitum Dharāyām, Dharmam Prakurvantam-Amulya Vārtāha
Vachah Sudhāshcha Prakirantam-Urvyām, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 5 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan who, for establishing Ekāntik Dharma, delivered inspiring sermons and who showers nectar in the form of the Vachanāmrut.

 

વિશ્વેશભક્તિં સુકરાં વિધાતું બૃહન્તિ રમ્યાણિ મહીતલેઽસ્મિન્ ।

દેવાલયાન્યાશુ વિનિર્મિમાણં શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૬ ॥

Vishvesha-Bhaktim Sukarām Vidhātum, Bruhanti Ramyāni Mahital-Esmin
Devālayānyāshu Vi-Nirmimānam, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 6 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan, the Lord of the universe, who built beautiful temples on this earth so that people can easily offer devotion to the Supreme God.
 

વિનાશકં સંસૃતિબન્ધનાનાં મનુષ્યકલ્યાણકરં મહિષ્ઠમ્ ।

પ્રવર્તયન્તં ભુવિ સમ્પ્રદાયં શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૭ ॥

Vināshakam Sansruti-Bandhanānām, Manushya-Kalyān-Karam Mahishtham,
Pravartayantam Bhuvi Sampradāyam, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 7 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan who has founded the great Swāminārāyan Fellowship on this earth, which has helped people in shattering the bondage of this world and which has delivered ultimate salvation to the people.
 

સદૈવ સારંગપુરસ્ય રમ્યે સુમન્દિરે હ્યક્ષરધામતુલ્યે ।

સહાક્ષરં મુક્તયુતં વસન્તં શ્રીસ્વામિનારાયણમાનમામિ ॥ ૮ ॥

Sadaiva Sārangapurasya Ramye, Sumandire Hyaksharadhām-Tulye
Sahāksharam Muktayutam Vasantam, Shri Swāminārāyanam-ānamāmi [ 8 ]

I bow to Bhagwān Swāminārāyan whose murti resides with His eternal abode (Gunātitānand Swāmi) and mukta (Gopālānand Swāmi) at Sārangpur Mandir, which is comparable to Akshardhām.



 

Prarthana

નિર્વિકલ્પ ઉત્તમ અતિ, નિશ્ચય તવ ઘનશ્યામ;

માહાત્મ્યજ્ઞાનયુત ભક્તિ તવ, એકાંતિક સુખધામ || ૧ ||

Nirvikalp uttam ati, nischay tav Ghanshyām;
 Māhātmya-gnān-yut bhakti tav, ekāntik sukhḍhām [ 1 ]

Oh Ghanshyām! May I develop the highest type of Nirvikalp Nishchay. Oh Sukhadhām! Please help me to achieve Ekāntik Bhakti with the knowledge of your glory

મોહિમેં તવ ભક્તપનો, તામેં કોઈ પ્રકાર;

દોષ ન રહે કોઈ જાતકો, સુનિયો ધર્મકુમાર || ૨ ||

Mohime tav bhaktapano, tāme koī prakār;
 Dosh na rahe koī jātko, suniyo Dharmakumār [  2 ]

Please listen, Oh Dharmakumār! May no type of deficiency remain in my devotion to you.

તુમ્હારો તવ હરિભક્તકો, દ્રોહ કબુ નહિ હોય;

એકાંતિક તવ દાસકો, દીજે સમાગમ મોય || ૩ ||

Tumāro tav Hari bhaktako, droh kabu nahi hoy;
 kāntik tav dāsko, dīje samāgam moy [ 3 ]

May I never commit droha of you and your Devotees. Grant me the association of your Ekāntik Bhakta

નાથ નિરંતર દર્શ તવ, તવ દાસનકો દાસ;

એહી માગું કરી વિનય હરિ, સદા રાખિયો પાસ || ૪ ||

Nāth nīrantar darsh tav, tav dāsanko dās;
 Ehī māgu karī vinay Hari, sadā rākhiyo pās [ 4 ]

Oh Nāth! Constantly grant me your Darshan; may I become the servant of your servants. Oh Hari! With all humility, I ask of you to always keep me near you. 

હે કૃપાલો! હે ભક્તપતે! ભક્તવત્સલ! સુનો બાત;

દયાસિંધો! સ્તવન કરી, માગું વસ્તુ સાત || ૫ ||

He Krupālo! He Bhaktapte! Bhaktavatsal! suno bāt;
 Dayāsindho! stavan karī, māgu vastu sāt [ 5 ]

Oh Krupālu! Oh Bhaktapate! Oh Bhaktavatsal! Please listen to my request. Oh Dayāsindhu! Singing your praises, I ask for [the above] seven things.

 

સહજાનંદ મહારાજ કે, સબ સત્સંગી સુજાણ;

તાકું હોય દ્રઢ વર્તનો, શિક્ષાપત્રી પ્રમાણ || ૬ ||

Sahajānand Mahārājke, sab satsangī sujāṇ;
 Tāku hoy dradh vartano, Shikshāpatrī pramāṇ [ 6 ]

All the satsangis of Sahajānand Swāmi Mahārāj are wise. Their conduct is strictly in accordance with the rules of the Shikshāpatri

 

સો પત્રીમેં અતિ બડે, નિયમ એકાદશ જોય;

તાકી વિગતિ કહત હું, સુનિયો સબ ચિત્ત પ્રોય || ૭ ||

So Patrī me atibaḍe, niyam ekādash joy;
 Tākī vigti kahat hu, suniyo sab chitt proy [ 7 ]

In that Shikshāpatri, 11 major niyams are described, Therefore, all please listen with concentration

હિંસા ન કરની જન્તુકી, પરત્રિયા સંગકો ત્યાગ;

માંસ ન ખાવત મદ્યકું, પીવત નહીં બડભાગ્ય || ૮ ||

Hinsā na karnī jantukī, partriyā sangko tyāg;
 Māns na khāvat madhyaku, pīvat nahi badbhāg [ 8 ]

The most fortunate devotees: never commit violence to any jiva, avoid the company of all women except one’s wife, eat no meat, drink no intoxicants. 

વિધવાકું સ્પર્શત નહિ, કરત ન આત્મઘાત;

ચોરી ન કરની કાહુંકી, કલંક ન કોઈકું લગાત || ૯ ||

Vidhvāku sparshat nahi, karat na ātmaghat;
 Chori na karnī kāhukī, kalank na kouku lagāt [ 9 ]

Do not touch widows, Do not commit suicide, Never steal anything or do not falsely accuse anyone. 

નિંદત નહિ કોય દેવકું, બિન ખપતો નહિ ખાત;

વિમુખ જીવકે વદનસે, કથા સુની નહિ જાત || ૧૦ ||

Nindat nahi koy devku, bin khapto nahi khāt;
 Vimukh jīvake vadanse, kathā sunī nahi jāt [ 10 ]

Do not slander any deities, Do not eat any unsuitable food, and never go to listen to discourses from those who are excommunicated. 

 

એહી (વિધિ) ધર્મકે નિયમમેં, બરતો સબ હરિદાસ;

ભજો શ્રી સહજાનંદપદ, છોડી ઔર સબ આસ || ૧૧ ||

Ehī (vidhi) dharmake niyamme, barto sab haridās;
 Bhajo Shrī Sahajānandpad, chhoḍi aur sab ās [ 11 ]

May all servants of Hari follow such niyams of dharma, and surrender at the feet of Sahajānand, leaving aside all other wishes.

 

રહી એકદશ નિયમમેં, કરો શ્રીહરિપદ પ્રીત;

પ્રેમાનંદ કહે ધામમેં, જાઓ નિઃશંક જગ જીત || ૧૨ ||

Rahi ekādash niyamme, karo Shrī Haripad prīt;

 Premānand kahe dhāmme, jāo nishank jag jīt [ 12 ]

Staying within the eleven niyams, devote yourselves at the feet of Shri Hari, Premānand says by conquering the world, you will definitely attain God’s divine abode.

 

Bhagwan Swaminarayan and Guru Parampara Vandana Stuti 

 

શ્રી સ્વામિનારાયણ ભગવાન સ્તુતિ

અન્તર્યામિ પરાત્પરં હિતકરં, સર્વોપરી શ્રીહરિ,

સાકારં પરબ્રહ્મ સર્વશરણમ્, કર્તા દયાસાગરમ્।

આરાધ્યં મમ ઇષ્ટદેવ પ્રકટં, સર્વાવતારી પ્રભુ,

વન્દે દુઃખહરં સદા સુખકરં શ્રીસ્વામિનારાયણમ્॥

Bhagwan Shri Swaminarayan
Antaryāmi parātparam hita-karam, sarvopari Shri-Hari,
Sākāram Parabrahma sarva-sharanam, kartā dayā-sāgaram.
Ārādhyam mama ishtadeva prakatam, sarvāvatāri Prabhu,

Vande dukha-haram sadā sukha-karam, Shri Swāminārāyanam.

 

શ્રી ગુણાતીતાનન્દસ્વામી મહારાજ સ્તુતિ

સાક્ષાદ્ અક્ષરધામ દિવ્ય પરમં સેવારતં મૂર્તિમાન્

સર્વાધાર સદા સ્વરોમ-વિવરે બ્રહ્માંડ-કોટી-ધરમ્।

ભક્તિ ધ્યાન કથા સદૈવ કરણં, બ્રહ્મસ્થિતિદાયકમ્,

વન્દે અક્ષરબ્રહ્મ પાદકમલં ગુણાતીતાનન્દનમ્॥

Gunatitanand Swami Maharaj

Sākshād Aksharadhāma divya paramam, sevāratam murtimān,
Sarvādhāra sadā svaroma-vivare, brahmānda-koti-dharam.
Bhakti dhyāna kathā sadaiva karanam, brahma-sthiti-dāyakam,
Vande Aksharabrahma pāda-kamalam, Gunātitānandanam.

 

 

શ્રી ભગતજી મહારાજ સ્તુતિ

શ્રીમન્ નિર્ગુણ મૂર્તિ સુંદર તનુ, અધ્યાત્મ-વાર્તારતમ્,

દેહાતીત દશા અખંડ-ભજનં, શાન્તં ક્ષમાસાગરમ્।

આજ્ઞા-પાલન-તત્પરં ગુણગ્રહી, નિર્દોષમૂર્તિ સ્વયમ્,

વન્દે પ્રાગજીભક્ત-પાદકમલં, બ્રહ્મસ્વરૂપં ગુરુમ્॥

Bhagatji Maharaj

Shriman nirguna murti sundara tanu, adhyātma-vārtā-ratam,
Dehātita dashā akhanda-bhajanam, shāntam kshamā-sāgaram.
Āgnā-pālana-tatparam guna-grahi, nirdosha-murti swayam,
Vande Prāgaji-Bhakta-pāda-kamalam, brahmaswarupam gurum.

 

 

શ્રી શાસ્ત્રીજી મહારાજ સ્તુતિ

શુદ્ધોપાસન મન્દિરં સુરચનમ્, સિદ્ધાન્ત-રક્ષાપરમ્,

સંસ્થા-સ્થાપન દિવ્ય-કાર્ય-કરણં સેવામયં જીવનમ્।

નિષ્ઠા નિર્ભયતા સુકષ્ટસહનં, ધૈર્યં ક્ષમાધારણમ્,

શાસ્ત્રી યજ્ઞપુરુષદાસ-ચરણં, વન્દે પ્રતાપી ગુરુમ્॥

Shastriji Maharaj

Shuddhopāsana mandiram surachanam, siddhānta-rakshāparam,
Sansthā-sthāpana divya-kārya-karanam, sevā-mayam jivanam.
Nishthā nirbhayatā sukashta-sahanam, dhairyam kshamā-dhāranam,
Shāstri Yagnapurushadāsa-charanam, vande pratāpi gurum.

 

 

શ્રી યોગીજી મહારાજ સ્તુતિ

વાણી અમૃતપૂર્ણ હર્ષકરણી, સંજીવની માધુરી,

દિવ્યં દૃષ્ટિપ્રદાન દિવ્ય હસનં, દિવ્યં શુભં કીર્તનમ્।

બ્રહ્માનંદ પ્રસન્ન સ્નેહરસિતં, દિવ્યં કૃપાવર્ષણમ્

યોગીજી ગુરુ જ્ઞાનજીવન પદે, ભાવે સદા વન્દનમ્॥

Yogiji Maharaj

Vāni amruta-purna harsha-karani, sanjivani mādhuri,
Divyam drushthi-pradāna divya hasanam, divyam shubham kirtanam.
Brahmānanda prasanna sneha-rasitam, divyam krupā-varshanam,
Yogiji guru Gnānajivana pade, bhāve sadā vandanam.

 

 

શ્રી પ્રમુખસ્વામી મહારાજ સ્તુતિ

વિશ્વે વૈદિક ધર્મ મર્મ મહિમા સત્સંગ વિસ્તારકમ્,

વાત્સલ્યં કરુણા અહો જનજને, આકર્ષણમ્ અદ્ભુતમ્।

દાસત્વં ગુરુભક્તિ નિત્ય ભજનં, સંવાદિતા સાધુતા,

નારાયણસ્વરૂપ સ્વામી પ્રમુખં વન્દે ગુરું મુક્તિદમ્॥

Pramukh Swami Maharaj

Vishve vaidika dharma marma mahimā, satsanga vistārakam,
Vātsalyam karunā aho jana-jane, ākarshanam adbhutam.
Dāsatvam guru-bhakti nitya bhajanam, samvāditā sādhutā,
Nārāyanaswarupa Swāmi Pramukham, vande gurum muktidam.

 

 

શ્રી મહંતસ્વામી મહારાજ સ્તુતિ

દિવ્યં સૌમ્યમુખારવિન્દ સરલં નેત્રે અમીવર્ષણમ્

નિર્દોષં મહિમામયં સુહૃદયં, શાન્તં સમં નિશ્ચલમ્।

નિર્માનં મૃદુ દિવ્યભાવ સતતં વાણી શુભા નિર્મલા

વન્દે કેશવજીવનં મમ ગુરું સ્વામી મહન્તં સદા॥

Mahant Swami Maharaj

Divyam saumya-mukhāravinda saralam, netre ami-varshanam,
Nirdosham mahimā-mayam suhrudayam, shāntam samam nishchalam.
Nirmānam mrudu divyabhāva satatam, vāni shubhā nirmalā,
Vande Keshavajivanam mama gurum, Swāmi Mahantam sadā.
Swāminārāyan Swāminārāyan Swāminārāyan Swāminārāyan...